Staartloos rat - Ratty - De rattenspecialist in Grave
Afwijkingen
Home » Ratten » Staartloos

Staartloos

Herkomst in het wild: Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, heeft zich wereldwijd verspreid in stedelijke en landelijke gebieden. Het ratje wordt vaak gehouden als huisdier vanwege zijn intelligentie en aanpassingsvermogen. Het zijn sociale dieren die menselijke interactie waarderen

Kleurnaamniet kleur afhankelijk
Genetische codeIk heb geen wetenschappelijke genetische code kunnen vinden.
Verervingrecessief
Basisgeen info
Mutatiestaartloos

Haaropbouw

De vacht van Staartloos rat bestaat uit verschillende soorten haren, waaronder:

  • Dekharen: Dit zijn de lange, stijve haren die de buitenste laag van de vacht vormen en zorgen voor bescherming en isolatie.
  • Wolharen: Deze haren zijn korter en zachter dan de dekharen en dienen als isolatie tegen kou.
  • Snorharen: Dit zijn lange, dikke haren rond de neus en boven de ogen, die zeer gevoelig zijn voor aanraking en helpen bij het waarnemen van de omgeving.
  • Borstelharen: Deze haren zijn te vinden aan de zijkant van de buik en hebben zintuiglijke functie.
  • Buikharen: Zijn korter en bevatten geen wolharen.

Kleureigenschappen

Deze mutatie is niet afhankelijk van kleuren.

Oogkleur

Deze mutatie is niet afhankelijk van oogkleuren.

Opmerkingen

Zo af en toe worden er staartloze ratten geboren in mijn stal die  ‘Mank’ genoemd worden. Ik heb wat onderzoek gedaan en ontdekte dat deze staartloze dieren ook in laboratoria voorkomen. Of dit het resultaat is van genetische modificatie of spontane geboorte, is mij niet duidelijk. Later kwam ik erachter dat deze staartloze dieren al in Engeland en Amerika werden aangetroffen. In de Verenigde Staten werden ze gestandaardiseerd en tentoongesteld op shows. De oorsprong van deze dieren gaat echter terug tot 1915.

Hoe ontstaan deze staartloze dieren?

Het is genetisch bepaald en wordt doorgegeven aan de nakomelingen. In feite zijn het zwaar misvormde dieren. Staartloze ratten worden geboren zonder staartwervels, en hun skelet vertoont misvormingen, zoals een gewijzigde rug en afwezige lendenwervels. Dit genetische defect veroorzaakt niet alleen staartloosheid, maar bij sommige dieren ook een ongelukkige manier van voortbewegen, afhankelijk van waar de gebreken beginnen bij de staartwervels.

Staartloze ratten ondervinden beperkingen in mobiliteit doordat ze het essentiële evenwichtsorgaan missen. Ook ervaren ze moeilijkheden bij het reguleren van lichaamswarmte en communicatie, functies die normaal gesproken via de staart plaatsvinden.

Geen zichtbare staart

Mank dieren kunnen uiterlijk helemaal geen zichtbare staart tonen; soms is het een uitstulpje of een korte staart zonder inhoud van staartwervels. Gedurende de jaren heb ik enkele staartloze ratjes gehad en daar onderzoek naar gedaan. Enkelen zijn geprepareerd, wat betekent dat ik skeletten of delen daarvan heb laten maken om te onderzoeken waar en hoe de problemen zich ontwikkelden. Ik zal later de foto’s aan dit verslag toevoegen.

Als fokker van knaagdieren, met name ratten, ben ik van mening dat er niet gefokt moet worden met deze mutatie. We kunnen met zekerheid vaststellen dat de vergroeiing in de staartwervels bij een volgende fok van deze dieren ernstiger kan worden, waardoor de baby’s ernstig lijden en mogelijk niet levensvatbaar zijn. Een dier zonder staart voegt geen waarde toe als het normaal gesproken wel een staart hoort te hebben.