Silvermane rat - Ratty - De rattenspecialist in Grave
Afwijkingen
Home » Ratten » Silvermane

Silvermane

Herkomst in het wild: Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, heeft zich wereldwijd verspreid in stedelijke en landelijke gebieden. Het ratje wordt vaak gehouden als huisdier vanwege zijn intelligentie en aanpassingsvermogen. Het zijn sociale dieren die menselijke interactie waarderen

KleurnaamSilvermane
Genetische codenog niet bekend
Verervingdominant
BasisSilvermane
Mutatienog niet bekent

Haaropbouw:


De vacht van een rat bestaat uit verschillende soorten haren, waaronder:
Dekharen: Dit zijn de lange, stijve haren die de buitenste laag van de vacht vormen en zorgen voor bescherming en isolatie.
Wolharen: Deze haren zijn korter en zachter dan de dekharen en dienen als isolatie tegen kou.
Snorharen: Dit zijn lange, dikke haren rond de neus en boven de ogen, die zeer gevoelig zijn voor aanraking en helpen bij het waarnemen van de omgeving.
Borstelharen: Deze haren zijn te vinden aan de zijkant van de buik en hebben zintuiglijke functie.
Buikharen: Zijn korter en bevatten geen wolharen.

Kleureigenschappen:

Omdat er nog niet veel over de genetica bij Silvermane bekent is heb ik een vergelijking opgezocht bij kleurmuizen. Zowel bij ratten met verzilvering als bij muizen met het dominante Silver-gen (Si) komt het fenomeen van witte haren voor, wat resulteert in een zilverachtige vacht. Bij ratten is er geen specifieke timing vermeld maar mijn ervaring is dat al na 10 dagen een verlichting in de vacht ontstaat, terwijl bij muizen de verzilvering vaak later in de groei begint, meestal tijdens de adolescentie of volwassenheid. In beide gevallen kan de timing variëren door genetische en omgevingsfactoren, en de witte vacht is niet noodzakelijkerwijs aanwezig vanaf de geboorte, in tegenstelling tot sommige andere kleurmutaties. Deze overeenkomsten suggereren vergelijkbare genetische mechanismen voor het reguleren van de zilverachtige kleur bij knaagdieren.

Oogkleur

Afhankelijk van haarkleur kunnen deze de normale oogkleur hebben.

Opmerking: