Siam rat - Ratty - De rattenspecialist in Grave
C-locus | Schaduw
Home » Ratten » Siam

Siam

Herkomst in het wild: Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, heeft zich wereldwijd verspreid in stedelijke en landelijke gebieden. Het ratje wordt vaak gehouden als huisdier vanwege zijn intelligentie en aanpassingsvermogen. Het zijn sociale dieren die menselijke interactie waarderen

KleurnaamSiamees
Genetische codeSiam (sealpoint) aa c(h)c(h)
Verervingrecessief
BasisSealpoint zwart
Mutatievan cc albino

Haaropbouw:


De vacht van een rat bestaat uit verschillende soorten haren, waaronder:
Dekharen: Dit zijn de lange, stijve haren die de buitenste laag van de vacht vormen en zorgen voor bescherming en isolatie.
Wolharen: Deze haren zijn korter en zachter dan de dekharen en dienen als isolatie tegen kou.
Snorharen: Dit zijn lange, dikke haren rond de neus en boven de ogen, die zeer gevoelig zijn voor aanraking en helpen bij het waarnemen van de omgeving.
Borstelharen: Deze haren zijn te vinden aan de zijkant van de buik en hebben zintuiglijke functie.
Buikharen: Zijn korter en bevatten geen wolharen.

Kleureigenschappen:

De kleurkenmerken van Siamese ratten worden bepaald door hun genetische kleurcode. Deze code heeft invloed op kleuren zoals zwart, bruin en diverse blauwtinten, wat resulteert in variaties in de vachtkleur. In tegenstelling tot een egale kleurverdeling, vertoont de opbouw van de kleur bij Siamese ratten een uniek patroon. Deze ratten hebben een witte vacht met een subtiele gloed die geleidelijk intenser wordt aan de uiteinden. De snuit, oren, poten, dijen en staart vertonen opvallend meer kleurintensiteit, wat wordt veroorzaakt door een ophoping van pigment op die specifieke locaties. Deze eigenschap is niet uniek voor Siamese ratten, maar komt ook voor bij Siamese muizen en katten, waar de concentratie van pigment op bepaalde delen van het lichaam resulteert in een vergelijkbaar kleurpatroon. Het fenomeen van intensere kleuren aan de extremiteiten is een intrigerend aspect van de genetische expressie van kleur bij deze dieren.

Een kort verslag van de genetische aspecten van kleuren bij de siamese ratten: Siamese ratten hebben hun kenmerkende kleurpatroon van donkere punten op een lichtere basis, en dit wordt bepaald door genen op het C-locus. Het cs-gen, ook wel het “Colorpoint” of “Himi” gen genoemd, reguleert de pigmentatie op basis van temperatuur.
In de genetica van Siamese ratten wordt gesproken over het “h-modifier”-gen, dat wordt omgezet in een “C”-allel. Er zijn verschillende kleurvarianten, waaronder Seal Point Siam [aa c(h)c(h)] en Agouti Point Siam [A- c(h)c(h)]. De toevoeging van andere genen, zoals het “Bebe”-gen, kan de kleur verder beïnvloeden.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte terminologie en genetische codes enigszins kunnen variëren, afhankelijk van de bronnen en terminologie gebruikt in de rattenfokkerijgemeenschap.

Oogkleur

De oogkleur bij Siamese ratten wordt beïnvloed door genetische factoren. Zowel rode als zwarte ogen kunnen voorkomen, afhankelijk van het genetische profiel van de rat. Albino Siamese ratten hebben vaak rode ogen als gevolg van een gebrek aan pigmentatie. Niet-albino Siamese ratten kunnen zowel rode als zwarte ogen hebben, waarbij de uiteindelijke kleur wordt beïnvloed door genen die de algemene vachtkleur reguleren, evenals genen die specifiek de oogkleur bepalen.

Opmerking:


Geen verdere opmerkingen