Rex rat - Ratty - De rattenspecialist in Grave
Afwijkingen
Home » Ratten » Rex

Rex

Herkomst in het wild: Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, heeft zich wereldwijd verspreid in stedelijke en landelijke gebieden. Het ratje wordt vaak gehouden als huisdier vanwege zijn intelligentie en aanpassingsvermogen. Het zijn sociale dieren die menselijke interactie waarderen

Kleurnaamalle kleuren mogelijk
Genetische codeRere
Verervingdominant
BasisRex
Mutatievan standaard

Haaropbouw:


De vacht van een rat bestaat uit verschillende soorten haren, waaronder:
Dekharen: Dit zijn de lange, stijve haren die de buitenste laag van de vacht vormen en zorgen voor bescherming en isolatie. Bij de rex en rex-variante zijn deze dunner en gekruld.
Wolharen: Deze haren zijn korter en zachter dan de dekharen en dienen als isolatie tegen kou. Bij de rex en rex-variante zijn deze dunner en gekruld.
Snorharen: Dit zijn lange, dikke haren rond de neus en boven de ogen, die zeer gevoelig zijn voor aanraking en helpen bij het waarnemen van de omgeving. Ook deze zijn gekruld!
Borstelharen: Deze haren zijn te vinden aan de zijkant van de buik en hebben zintuiglijke functie. Ook deze zijn dunner en gekruld.
Buikharen: Zijn korter en bevatten geen wolharen de krul is minimaal.

Kleureigenschappen:


Bij rex en rex-variante zijn alle kleuren mogelijk die ook bij de standaard voorkomen.

 

Oogkleur

Oogkleur zijn het zelfde als bij standaard combinaties.

Opmerking

 

Over de Rex, wavy, velvertine en dubbelrex word zoveel verschillend over gesproken! En dan bestaat er ook nog een recessieve factor voor sommige deze mutaties.

Uit deze groep heb ik alleen rex gefokt en een keer dubbel rex geprobeerd. Ondanks dat ik een goeie rex heel mooi vind ben ik echt een liefhebber van de standaard dieren met een normale vacht. Ik ben er achter gekomen dat alle afwijkingen van een gewone vacht een devaluatie is van het haar en het diertje.

Maar hoe zit het dan met rex beharing en de afleidingen hiervan? De meest voorkomende rex-beharing is dominant. Dat wil zeggen dat bij een eerste dekking van een rex op een andere mutant gelijk rex dieren zichtbaar zijn.

Wat is een rex-beharing? Hiervoor lees ik de literatuur. (Citaat Ratbehaivor biologie rex en wavy haren).
De rex mutaties (Rex en wavy) vertragen de snelheid van de haargroei. Het eindresultaat is dat veel of alle haren korter zijn dan normaal. De haren zijn ook dun en onvolmaakt gevormd. De vacht presenteert zich met een karakteristiek gekruld uiterlijk.
De dichtheid en textuur van rex  (Rere, bekend als rex) ziet er wollig en onverzorgd uit. De vacht begint zacht bij jonge ratten, en een ruwe textuur ontwikkelt zich door eerste verharing naar volwassenheid.
Rex-ratten hebben een goede dichtheid van het haar, maar de huid is vaak zichtbaar bij elke beweging (Robinson 1981). (Mijn ervaring, dit laatste hoeft niet met de huidige hobby fok. Ik heb op mijn keurplankje veel volle rex gezien).

Rex versus Wavy (Citaat Ratbehaivor biologie rex en wavy).

Rex en wavy  zijn geen allelen van hetzelfde gen, maar zijn mutaties van afzonderlijke genen. Rex-jassen hebben de neiging om dikker en meer gekruld dan die van golvende ratten, hoewel de twee soorten moeilijk betrouwbaar te onderscheiden zijn. Rex en Wavy ratten kunnen door elkaar worden gefokt. Ratten die Rex-Wavy (Re+/wvwv) zijn, hebben een vacht die uitzonderlijk schaars is wat neerkomt op weinig en dunne donzige vacht. (Greaves 1981).

De dichtheid van de wavy haren is duidelijk golvend en gekruld, de meeste De haren hebben 1-6 golven of knikken over hun lengte. De snorharen zijn meestal golvend of gebogen, zijn korter en dunner dan normaal Snorharen. De vacht is dunner en minder gekruld dan die van rex ratten, hoewel golvend Ratten en Rex-ratten kunnen moeilijk uit elkaar te houden zijn. Golvende ratten hebben normale vruchtbaarheid en een normale levensduur (Greaves 1981, Robinson 1988).
Tot zover het citaat!
Verder word er geschreven dat De frequentie van deze verschillende mutaties bij ratten als huisdier onbekend is. Ratten als huisdier kunnen ook aanvullende rex mutaties hebben die nog niet zijn beschreven of bestudeerd.
En daar zit ook een logica in. Omdat er ook een zeldzame recessieve rex mutatie is bij bepaalde fokkers. Het nadeel van hobbyfok is dat het niet officieel word gedocumenteerd en veel belangrijke informatie niet omschreven word.

Er word hier duidelijk gesproken van twee verschillende gene bij rex en wavy. Maar tevens word gezegd dat de twee op elkaar lijkende vacht mutaties samen gefokt kunnen worden.
Als je meer wil lezen ga naar de site “Ratbehaivor biologie haarmutaties”.