Marble rat - Ratty - De rattenspecialist in Grave
Schaduw
Home » Ratten » Marble

Marble

Herkomst in het wild: Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, heeft zich wereldwijd verspreid in stedelijke en landelijke gebieden. Het ratje wordt vaak gehouden als huisdier vanwege zijn intelligentie en aanpassingsvermogen. Het zijn sociale dieren die menselijke interactie waarderen

KleurnaamVacht Marble
Genetische codenog niet bekent
Verervingdominant
Basis
MutatieMarble

Haaropbouw:


De vacht van een rat bestaat uit verschillende soorten haren, waaronder:
Dekharen: Dit zijn de lange, stijve haren die de buitenste laag van de vacht vormen en zorgen voor bescherming en isolatie.
Wolharen: Deze haren zijn korter en zachter dan de dekharen en dienen als isolatie tegen kou.
Snorharen: Dit zijn lange, dikke haren rond de neus en boven de ogen, die zeer gevoelig zijn voor aanraking en helpen bij het waarnemen van de omgeving.
Borstelharen: Deze haren zijn te vinden aan de zijkant van de buik en hebben zintuiglijke functie.
Buikharen: Zijn korter en bevatten geen wolharen.

Kleureigenschappen:


De kleur eigenschappen van een marter zijn afhankelijk van de genetische onderliggende kleurcode. Het is een vlekken patroon die verschillende kleuren bevatten.

 

Oogkleur

Ook de oogkleur is afhankelijk met welke kleuren de marter is gecombineerd. Bij pink eyed dilution kunnen de ogen roodkleuren. Hetzelfde met mink afleidingen dan kan er robijn kleur of zwart zichtbaar zijn.

Opmerking:


Marble is een mooie naam voor deze mutatie ze lijken er ook op de natuursteen marmer. Opvallend is de aalstreep over de rug heen, je ziet deze eigenschap bijna niet bij ratten.
Ik heb per toeval in 2013 spontaan een marble vrouwtje uit een nest donkeroog marter gekregen.
zie foto’s. Het bleek dat de Marter toen al in Amerika ontstaan was. Met doorfokken heb ik geen nieuwe Marter achtige dieren gekregen uit mijn vrouwtje.
Er zijn wel belangrijke aandacht punten voor deze mutatie, er word gesproken van tandafwijkingen, bot problemen en ook letaal factor. Zelf heb de dieren onderling gekruist en uitgekruist met  mooie zwarte dieren. De dieren die onderling gekruist had waren zichtbaar kleiner als bij de zwarte dieren. Enkele van de dieren die onderling gekruist werden, werden na ongeveer 10 weken ernstig dunner met ingevallen buiken. zij overleefde het niet. Ik heb geen sectie laten doen op deze dieren maar wat ik van andere fokkers heb gehoord leek dat veel op mijn problemen. Dieren die ik uitkruis daar heb ik mooie exemplaren van.