Himalaya Siam rat - Ratty - De rattenspecialist in Grave
C-locus | Schaduw
Home » Ratten » Himalaya Siam

Himalaya Siam

Herkomst in het wild: Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, heeft zich wereldwijd verspreid in stedelijke en landelijke gebieden. Het ratje wordt vaak gehouden als huisdier vanwege zijn intelligentie en aanpassingsvermogen. Het zijn sociale dieren die menselijke interactie waarderen

KleurnaamHimalaya
Genetische code[A- c(h)c(h)] of [aa c(h)c(h)]
Verervingrecessief
BasisHimalaya
Mutatiec-locus

Haaropbouw:


De vacht van een rat bestaat uit verschillende soorten haren, waaronder:
Dekharen: Dit zijn de lange, stijve haren die de buitenste laag van de vacht vormen en zorgen voor bescherming en isolatie.
Wolharen: Deze haren zijn korter en zachter dan de dekharen en dienen als isolatie tegen kou.
Snorharen: Dit zijn lange, dikke haren rond de neus en boven de ogen, die zeer gevoelig zijn voor aanraking en helpen bij het waarnemen van de omgeving.
Borstelharen: Deze haren zijn te vinden aan de zijkant van de buik en hebben zintuiglijke functie.
Buikharen: Zijn korter en bevatten geen wolharen.
Als we inblazen in de vacht zie je  twee verschillende haar type namelijk de grote dek-haren en de korte dunne zachte donsharen deze verschillen wat van lengte.

Kleureigenschappen:

De Himalaya rat is een specifieke variëteit waarbij het kleurpatroon wordt bepaald door temperatuurgevoelige genen. De donkere kleur, meestal zwart, wordt geactiveerd op koelere delen van het lichaam, zoals de uiteinden (snuit, oren, poten, staart). De genetische code omvat vaak het cs-gen (Colorpoint of Himi gen genoemd), dat verantwoordelijk is voor de temperatuurgevoelige pigmentatie. Een algemene genetische code voor de Himalaya rat kan zijn: [A- c(h)c(h)] of [aa c(h)c(h)], waarbij A- of aa de basisvachtkleur aangeeft en c(h) het gen voor het Himalaya kleurpatroon vertegenwoordigt.

Oogkleur

De oogkleur van ratten wordt beïnvloed door een combinatie van genetische factoren, waarbij rood, zwart of andere kleuren kunnen voorkomen.

Opmerking:

De Himalaya rat kan lichter lijken dan de Siamese rat omdat de genetische combinatie van het cs-gen en de basisvachtkleur resulteert in een zachter en geleidelijker kleurverloop. Het is een subtiel maar interessant verschil in de expressie van kleurgenen bij deze twee rattenvariëteiten.