Amber geel roodoog rat - Ratty - De rattenspecialist in Grave
Agouti 1e verdunning
Home » Ratten » Amber geel roodoog

Amber geel roodoog

Herkomst in het wild: Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, heeft zich wereldwijd verspreid in stedelijke en landelijke gebieden. Het ratje wordt vaak gehouden als huisdier vanwege zijn intelligentie en aanpassingsvermogen. Het zijn sociale dieren die menselijke interactie waarderen.

KleurnaamAgouti geelwildkleur roodoog (Amber)
Genetische codeA_pp
Verervingrecessief
Basisagouti
Mutatiegele rat met rode ogen

Haaropbouw

De vacht van een rat bestaat uit verschillende soorten haren, waaronder:

  • Dekharen: Dit zijn de lange, stijve haren die de buitenste laag van de vacht vormen en zorgen voor bescherming en isolatie.
  • Wolharen: Deze haren zijn korter en zachter dan de dekharen en dienen als isolatie tegen kou.
  • Snorharen: Dit zijn lange, dikke haren rond de neus en boven de ogen, die zeer gevoelig zijn voor aanraking en helpen bij het waarnemen van de omgeving.
  • Borstelharen: Deze haren zijn te vinden aan de zijkant van de buik en hebben zintuiglijke functie.
  • Buikharen: Zijn korter en bevatten geen wolharen.
  • Omschrijving van de haren: Als we inblazen in de vacht zie je een twee verschillende haar type namelijk de grote dek-haren en de korte dunne zachte donsharen deze verschillen wat van lengte.
    Door de vacht heen zie je vaak witte haren dit noemen we verzilvering

Kleureigenschappen

De structuur van de banden is gelijk als bij de agouti, de dekharen zijn opgebouwd uit twee onderdelen. Vanaf de wortel is de kleur lichtgeel met een lichte leiblauw ticking. De wolharen zijn wit. De buik is roomwit met een duidelijke afscheiding naar de dekkleur aan de zijflank en de rug toe.

Oogkleur

Het oog is transparant en ziet er rood uit, dit komt door de doorbloeding achter in de oogkas.

Opmerking

Bij de geelwildkleur roodoog ziet je soms kleurverschillen tussen de dieren onderling sommige zijn lichter van kleur andere weer donkerder. De lichte kleuren zijn dragers van andere genetica de donkere hebben dit niet. Bij het hoofdstuk kleurvererving ga ik hier dieper op in.